måndag 30 november 2009

Workshop, processkrivning



Bild av miscpix från http://www.flickr.com

Idag har min studiegrupp och två andra studiegrupper träffat Olle. Gemensamt gick vi igenom direktiven till uppsatsen som vi ska skriva som slutprodukt i denna kurs. Det står ganska så lite om uppsatsen struktur i kurs-PM;et så jag hoppas att lärarna köper alla olika tolkningar som kan bli av oss studenter. Efter det att vi diskuterade i mindre grupper så fick jag en del tankar och idéer, men också lite oro över ifall mitt arbete är för tråkigt och upp strukturerat!?! Det återstår att se hur det utvecklar sig...

söndag 29 november 2009

Litteraturseminarium och rollspel!

Då har vi klarat av ännu ett litteraturseminarium! Tyckte diskussionen vi hade i tvärgruppen var väldigt givande. Jag hade gärna haft mer tid i gruppen. Vi gick laget runt och diskuterade lite efter varje person. En del ämnen berörde mer och där fastnade vi ibland lite väl länge vilket fick till följd att vi fick stressa igenom de sista frågorna, tyvärr. Jag tog på mig fokusrollen och försökte driva på men med facit i hand skulle vi nog ha gjort lite annorlunda. Varje person hade kunnat gjort en kort redogörelse och att vi, efter alla fått sagt sitt, hade diskuterat de frågor som verkade beröra oss mest. Nåväl, man lär så länge man lever....
När det gäller sammanfattningen i klassrummet tror jag att det varit bättre om varje grupp gått fram och ställt sig. Jag tycker att det blir mer fokus då. Sammanfattningsvis var det ett givande seminarium, tycker jag. Kul att få diskutera med några andra än med studiegruppen, det blir lite nytt och fräscht.(Inget ont om vår studiegrupp men ombyte förnöjer...)

Vad gäller vår gestaltande examination så tyckte jag det var toppenkul! Blev något stressad när Paulas änglar begärt att få starta, lite svårt att matcha sig med dem! De bjöd oss på ett fantastiskt skådespel som jag njöt av att få se. Vårt rollspel gick också bra och det var kul att få jobba på ett helt annat sätt. Vi har fått oss många glada skratt då vi planerat och övat. Roligt att få se varandra i ett annat sammanhang och skönt att inte allt behöver vara så gravallvarligt.

Litteraturseminarie och gestaltande examination

Känns skönt att vi nu är klara med dessa delmoment. Båda formerna har varit givande att jobba med. Just min egen frågeställning till litteraturseminariet var svår att välja, då jag tycket att det fanns mycket intressant att diskutera ur böckerna. Just därför så var det roligt att få ta del av alla andras frågor, då många utav de var sådant som jag själv har tänkt på. Det är även spännande att få ta del av alla de olika vinklar som tankar kan ta. I min grupp kunde vi ”klumpa ihop ” våra femton frågor till tre olika grupper och skapa nya frågor till dessa.

Den gestaltande examinationen gick bra och vi alla blev godkända. Jag kan erkänna att i början när det stod drama på schemat så kunde jag känna mig lite obekväm. DRAMA…måste jag vara rolig då?!? Kan säga att skulle jag senare få syn på drama på schemat skulle det inte avskräcka mig. Jag tycker att det här har varit ett väldigt roligt och givande sätt att arbeta på. Det har helt klart gjort att jag är mer medveten om andras och mitt eget kroppsspråk, och jag tror att det är nyttigt att få öva på detta praktiskt.

fredag 27 november 2009

Gestaltande seminarium

Gud vad givande det har varit att få reflektera över sitt egna kroppspråk och röst. Även om jag nu inte i vårt rollspel inte sa så himla mycket så tror och hoppas jag att mitt kroppspråk sa dessto mer.
Tycker det är synd vi inte har mer sådana här tillfällen. Många skulle nog behöva få tillfället fler gånger för att utvecklas. Jag tror nog i alla fall jag skulle vilja ha fler. Somliga tyckte det var "flummigt" men.. Ja, jag fann det mycket givande i alla fall.

Då jag behövde låna min dotters nintendo för att göra min karaktär så fick jag ju snällt be om lov för lånet. Högaktningsfullt sa hon ja och frågade vilket spel jag skulle spela då. Jag tänkte att jag borde väl klara av ett bilspel hon har. Hur svårt kan det vara liksom??
Så i morse när jag skulle åka hemifrån så sa jag "önska mig lycka till nu då"
Tröstande la hon sin hand mot min kind och sa "det kommer gå bra mamma men OM det nu inte gör det. Ta Nicke Nyfiken nästa gång för det är mer störande"
När jag så kom hem idag så mötte hon mig i dörren och frågade hur det gått. Jo, det gick bra sa jag. Vi blev godkända. "och hur gick spelet? Vann du?" För henne var det inte så viktigt att jag blev godkänd och får fortsätta läsa utan om jag klarade spelet.
När jag sedan då förklarade att jag inte vunnit så frågade hon varför inte då. Ja, varför vann jag inte? För det som jag tänkte var ett simpelt bilspel var åt hälsningland svårt vilket fick mig att inse hon har en grym motorik och slutledningsförmåga min lilla going.
(jag insåg fler gånger att det blinkade stort "REVERSE" vilket ju betyder jag körde åt fel håll.. Det har hon ALDRIG gjort mig veterligen........)

Litteraturseminarium

Idag var det så dags för litteraturseminarium. Inte helt oväntat så var många frågor liknande varandra då alla ju läst samma litteratur. Gruppen jag hamnade i var vi alla måna om att komma igenom allas frågor på ett bra tempo även om vi diskuterade alla frågor friskt. Att forma 3 frågor sedan utav våra (15) frågor gick fort och fördjupningen av dem var intressant. Blev dock segt när alla grupper skulle redovisa sina frågor.
Nu återstår arbetet med det enskilda och även om jag inte på långt när är klar så har jag i alla fall fått ihop mycket tycker jag. Nu ska skelettet formas och sen börjar arbetet med formandet. Har verkligen hittat något som har intresserat mig och som jag tycker många borde fundra över. :-)

torsdag 26 november 2009

Föreläsningen om Matematiskt språk och lärande

Japp nu kommer mitt sena inlägg p.g.a. haft problem med datorn.
Nu har man varit på föreläsningen om matematiskt språk och lärande, det var en riktigt toppen föreläsning. Man fick många tips om hur man kan lägga upp arbetet med de som har dyskalkyli, jag vet att sånna här problem kan sänka en helt. För att få hjälp special hjälp i skolan
måste man ha intyg om att man har dyskalkyli eller dyslexi. Många skolor ser inte problemet att
matematik kan vara svårt, därmed brukar fler skolor ha special undervisning för de som har dyslexi,
jämfört med de som har dyskalkyli. Min syrra har dyskalkyli och det man försökte var att hjälpa henne
med matte läxan fast hon förstod inte varför man skulle göra matte läxan, efter att hon hade fått
sitt intyg och var klassad att ha dyskalkyli så vart skolan nästan tvungen att sätta in en sådan resurs.
Ja det kostar mer pengar, men ska vissa elever behöva gå ut med ett sträck i betyget istället för att
få sådan hjälp som man egentligen ska få?
Eftersom jag har funderat mycket om hur man ska kunna hjälpa en som har dyskalkyli vädligt länge p.g.a.
att min syrra har det, så fick man väldigt bra tips om hur man kan hjälpa och att man inte bara ska
lägga all tyngd på en sak i matten, att man ska lägga både tyngd på problemlösning, abstrakt-, logiskt- och kreativt tänkande.

onsdag 25 november 2009

Läs, skriv och matematiksvåigheter.

Vilken bra föreläsning. Det gick så fort att det inte kändes som vi satt i tre timmar. Cecilia var verkligen en bra föreläsare som tog upp ett väldigt intressant ämne. Jag tycker att hon var lätt att lyssna på för att hon använde ett språk som alla kunde förstå. Jag tyckte om boken som hon har skrivit tillsammas med Birgitta Kullberg. Jag tyckte att den var bra och lätt att läsa. Det är ett viktigt ämne som jag tror är bra att uppmärksamma så tidigt som möjligt. Om man kan ställa en diagnos så tidigt som möjligt tror jag att det är lättare att kunna hjälpa barnen. Jag fick många bra tips som man kan använda sig av.

Uppsats och process

Hej alla! Kanske är det fortfarande någon som undrar över vad den slutgiltiga uppsatsen ska handla om? Maj har formulerat det på ett ganska öppet sätt, så alla kan nog komma på något att skriva om som intresserar dem? Hoppa det! Det behöver inte handla om barn och elever bara för att det rör verksamheten. Ni kan skriva om kommunikation med kollegor, i arbetslaget, med föräldrar eller med ledningen.

Intressanta ämnen som Maj har föreslagit är t.ex. retoriken på föräldramötet, digital kommunikation med text och bild i arbetslagsutveckling, barns talspråkliga utveckling och samlingspraktiken.

Som Maj nog har påpekat kan ni först bestämma er för verksamhetsinriktning. Det är stor skillnad på förskola, grundskola och gymnasium. Därefter kan ni fundera över språk, talspråk, skriftspråk, kroppsspråk... vad ni tycker är intressant och vilken typ av kommunikation. Sist av allt språket och kommunikationens betydelse för lärandet - vems lärande, vad, hur varför? Hoppas att detta ger lite ledning! Det ska bli kul att träffas igen!

tisdag 24 november 2009

Läs-, skriv och matematik svårigheter

Var idag på en riktigt bra föreläsning. Blev väldigt engagerad i det Cecilia hade att prata om och de tre timmarna gick väldigt fort.

Fick många bra tips på hur man kan arbeta med matematik, läs och skrivsvårigheter. Själv har jag erfarenhet av detta eftersom en nära vän till mig har dyslexi. De hjälpmedel som finns är många och väldigt bra. Det får mig att tänka på hur mycket som har förändrats under åren. Förr ansågs läs och skrivsvårigheter som en sorts "dumförklaring" av barnen men nu arbetar skolorna mycket med detta.

Jag fick många bra tips som man ska tänka på i skolan. En del barn får en diagnos mycket senare än när det egentligen skulle behövas. Det är så viktigt att uppmärksamma detta i god tid och försöka hjälpa barnen. Genom dennaa föreläsningen har jag lärt mig hur jag ska uppmärksamma detta och när jag har gått klart min utbildning kommer jag att ta med mig detta till mitt arbete.

Läs-, skriv- och matematiksvårigheter

En fantastiskt bra föreläsning! Tänk att kunna så mycket och ändå använda sig av ett språk som alla förstår. Vill verkligen tacka Cecilia för det hon har berikat mig med idag. De timmar som föreläsningen var bara flög fram! Jag tyckte att boken som hon är medförfattare till var väldigt bra och lättläst, härligt när det stämde i verkligheten också.

De små exemplen där vi själva fick klura lite var nyttiga. När vi fick läsa ord som borj och bärj där vi verkligen fick testa på att läsa fonologiskt. Jag var tvungen att läsa orden för att veta vad det stod, det räckte inte med att bara titta på dem (som det varit om det stod borg och berg). Att vi som vuxna vet hur ord ser ut och stavas och vilket arbete det är innan barnen har fått en ortografisk avkodning (att man har en inre bild av hur ordet ser ut och vet om det är felstavat och därmed kan se helheten).

Jag har jobbat på en förskola där de arbetade målinriktat med språksamlingar redan från ett års ålder. De använde sig av Bornholmsmetoden men byggde även på med sina egna idéer. Det var väldigt roligt att arbeta på det sättet och sen jag läst litteraturen i den här kursen ser jag hur rätt de arbetade. Att barnen tyckte att dessa samlingar var väldigt roliga gjorde att det blev ännu bättre. Här älskade barnen att lyssna på sagoböcker så de bör ha alla förutsättningar till en bra start in i läsning och skrivning.
Den stora frågan blir hur vi ska få de barnen som inte tycker det är roligt med sagoböcker att bli intresserade???

Idag har jag fått så mycket nya tankar att det kommer ta flera dagar att smälta allt. Tror att det ska inspirera mig när jag ska ta tag i uppsats och fråga till litteraturseminariet. Hoppas att jag vaknar imorgon full av inspiration och idéer!!

Läs-, skriv och matematik svårigheter


Vilken toppen dag!!!

Föreläsningen som Cecilia höll idag om läs-, skriv och matematik svårigheter var helt kanon. Hon var verkligen en inspirerande person och det kändes som lyx att få sitta där och lyssna och få ta del av hennes enorma kunskap. Tror nästan att jag har fått lita av en ny idol idag…i alla fall så sporrade hon mig starkt till att vilja lära mig mer.
Bild av Fr Antunes från http://www.flickr.com

Ämnet i säg är ju inte något glatt eller lätt ämne men hon visade väl att det finns många sätt och hjälpmedel att ta till. Jag gillade även att hon med olika experiment hjälpte oss att få en större inblick i hur det är att ha dessa problem. Jag tror absolut att om man har kunskap om och förståelse kring dyslexi och dyskalkyli kan man lättare hjälpa de eleverna som kämpar med detta.

Sedan något mer som förgyllde min dag…SOLEN! Helt underbart att man fick se att den faktiskt finns bakom molnen.

Under eftermiddagen så arbetade vi vidare med vårt rollspel. Det börjar arta sig nu =)

Matematik och språk.

Jag tycker att föreläsningen med Lena Pareto var bra och intressant. Föreläsningen gav mig lite nya synvinklar om hur matematiken ser ut idag. Det var roligt att få se datorspelet där man genom att spela spelet lär sig matematik. Jag tycker att det verkar vara ett bra och roligt sätt att lära sig matematik på. Jag tycker även att det var intressant när Lena talade om dyscalculi, som är matematikens motsvarighet till dyslexi. Det Lena sa att barn som har dyscalculi har svårare för att räkna ner från 20-0 än att räkna från 0-20. Jag hade själv väldigt svårt för matematik i skolan så jag kände igen mig det.

Dumma allergi!

Jag har verkligen inte tid med att vara sjuk just nu. I går kämpade jag på trots molande värk men idag är magen som en enda stor karusell som någon satt på maxhastighet och slår i kanterna konstant. *aaj*
Jobbiga är att jag missar rollspelsövningen idag men jag tyckte vi satte vår del väldigt bra igår så jag tror nog vi klarar det fint på fredag. Referenserna ska ju bara delas ut vem som ska säga vad och lite hur men det tror jag nog gruppen fixar fint utan mig eller?
Positiva är att jag äntligen kommit igång med mitt enskilda arbete. Känns kul även om jag gärna haft betydligt mer utrymme på mig att skriva på då jag tror detta ämnet inte ryms på knappa två sidor. Undrar även om vi bara var knutna till litteraturen eller fick ta in annan????
Nähä, nu kan jag inte sitta ned längre säger magen utan måste upp och gå. Väntar med spänning på att få läsa vad som hände på föreläsningen som jag tyvärr missar idag. Dumma allergi!

måndag 23 november 2009

Matematik och språk

Härligt med en föreläsare med en annan bakgrund än skolan. Det känns som om jag fick lite nya vinklar på matematiken idag. För egen del har matten varierat mellan att ha varit fantastiskt rolig och rättså enkel till att bjuda ett otroligt motstånd och ge mig massor av frågetecken. Jag har under min skoltid haft lärare som förklarat på ett enkelt och självklart sätt medan andra i bästa välvilja försökt men inte lyckats räta ut frågetecknen.

Roligt att Lena arbetat ut ett spel där eleverna på ett lekfullt sätt kan lära sig matematik. Skulle vara roligt om de kunde få testa detta på barnens skola! Mina barn tycker ofta att matte-läxorna är tråkiga, åtminstone då det är massor av olika tal staplade efter varandra i försök att "nöta" in multiplikationstabeller och annat som ska sitta i ryggmärgen. När vi kommer till kluringar och problemlösning blir ofta hela familjen engagerad i hur man bäst ska lösa problemet. Dessa matteuppgifter är oftast mer verklighetsbaserade och roligare, åtminstone tycker 10-åringen det. När barnen kommer hem med skrivuppgifter är det en helt annan entusiasm i hur de vill sätta igång med läxan. Tänk om man kunde kombinera dessa två ämnen och på det sättet få fler nyfikna på matematiken. Det är otroligt viktigt och en härlig känsla när man första gången "knäcker koden" på en ny matte-uppgift.

Jag tycker att föreläsningen idag var givande och som ni märker gav den lite egna privata funderingar också. Hur kan vi med språkets hjälp få barn mer intresserade av matematiken? Kanske matematiken kan berika språket också???

Matematik och språk

Efter att ha läst kompendiet om hur tokigt det egentligen kan bli med språket kring matematiken så var jag redo för många aha känslor inför dagens föreläsning om ämnet. Lena påvisade just det jag konstaterat men utvecklade även mer tankar vilket ju är meningen. Än en gång började jag fundera på hur och vad jag säger egentligen. Att matte är en del av vardagen är ju för en vuxen så självklart och som Lena även påtalade så ser ju barn matte som något man gör i en bok.
Lena talade även om dyscalculi vilket ju var matematikens svar på dyslexi. Och ja, jag åkte nästan raka vägen hem och bad dottern räkna ned från 20-0 och sedan från 50-40 för att se hur hon låg till. (allt måste ju prövas så jag kan säga att ja så är det eller nej så är det inte...)
Givetvis ska jag låta dottern kolla på det där spelet hon visade oss också. Om inte annat för att hon ska kunna förklara det fullt ut för mig hur det fungerade.
Själv är jag inget större fan av matematik men när man inser hur mycket matte vi har runt oss i vardagen utan att vi tänker på det så kan man ju inte säga så längre. Och som förälder måste (bör) man ju involvera sig i skolarbetet som rör sitt barn.

Matematiskt språk och lärande

Föreläsningen var väldigt intressant och jag kan tänka tillbaka till när jag lärde mig matte. Tänk vad svårt vissa har det, alla lär sig inte lika fort och inte heller på likadant sätt. Matte har för mig alltid varit utmanande och roligt.

För min egen del behövde jag lära mig baserna och efter det gled det bara på. Känns som om jag gled igenom gymnasiet. Matte var väldigt klurigt innan dess, det tog mig tid att lära mig baserna. Men när det lossnade på gymnasiet var det utmanande och "lätt" på något vis. Jag tror att alla barn behöver olika mycket tid på sig för att lösa den matematiska gåtan.

Jag tror även att det krävs att barnen får lyckas med matten och få mer självförtroende. Därefter kommer det utmaningar.

Jag anser att matte-spelet verkade jätteintressant. Det finns så många olika sätt att räkna matte på. Just att mattetalet är skrivet tror jag kan göra det svårare. När man såg resultaten så blev jag lite chockad faktiskt. Det är något en lärare bör anpassa men tyvärr är det svårt att göra det i stora klasser.

Matematiskt språk och lärande


Har nu kommit hem efter Lenas föreläsning om matematiskt språk och lärande, en helt klart intressant föreläsning. Tycket att det var roligt att hon gjorde oss studenter delaktiga under föreläsningen. Detta gjorde även att det väldigt tydligt lyftes farm att det finns så många olika sätt att tänka och lösa uppgifter på.

Bild av Beni Ishaque Luthor från http://www.flickr.com

Något som jag själv har gott och funderat på fick jag även lite av en förklaring på. Detta är varför det är svårare att för elever att tex lösa matteuppgifter i text form. Ofta kan eleverna snabbt räkna ut 2+2=?, men det blir mycket svårare om det står…Elin har två päron och Malin har två bananer. Hur många frukter har de tillsammans? Vad beror detta på och hur kan man undvika att eleverna hamnar i denna situation?

Sedan så kan jag erkänna att jag inte helt hängde med när Lena demonstrerade sitt spel men jag ska helt klart pröva det om man kan gå in på testversionen från DiSco.

Under förmiddagen har vi i studiegruppen övat på vårt rollspel och det känns som om det flyter ganska så bra…om än lite väl mycket fniss ibland men det hör väl till =)

Tänkte nu att jag skall finslipa på min diskussionsfråga till Litteraturseminariet på fredag.

Skrivprocessen.

Ursäkta för ett sent inlägg, men jag har inte kunnat logga in av någon anledning. Jag tycker att föreläsningen med Olle Widhe var bra.Jag tycker att man fick många bra tips på vad man ska tänka på när man skriver. Har fått många tankar efter att ha läst Siv Strömqvists bok och av föreläsningen. Jag tycker också att Olle Widhe gav oss lite mer klarhet i hur vi skulle tänka inför uppsatsen. Får se hur det går med den.

söndag 22 november 2009

Skrivprocessen

Har nu varit på en föreläsning om skrivprocessen, som var väldigt givande. Själv när jag läste boken och gick på föreläsningen, har jag fått andra tankar i hur man ska lägga upp sitt arbete och hur en text blir till med skrivprocess. Själv så tänker man inte så mycket hur än text blir till, man ser bara de målen som läraren har satt upp och sen att man ska uppnå de målen i alla fall innan man gick på föreläsningen.

lördag 21 november 2009

Skrivprocessen

Var på föreläsning med Olle Widhe. Jag anser att detta var en grymt bra föreläsning, satt fast och lyssnade aktivt. Fick mycke tips på vad man ska tänka på när man ska skriva.

Tycker att det var bra att vi fick tips anående barns skrivande och de olika undervisningsformerna kände jag igen från skoltiden längre bak. Tycker att det var intressant med enstämmigt och flerstämmigt, båda två är bra att använda sig av. Dock inte endast en utav dem.

Tankeprocess och skrivprocess vilket kommer först? För min del kommer tänkandet först men även när jag skriver, tycker att allting hör ihop med varandra. Hur är det för er?

Skrivuppgiften

Usch. Tycker det är svårt att veta vad jag ska skriva om. Har hört från fler kursare de valt att skriva om dyslexi. Jag skulle egentligen vilja fördjupa mig med hur musiken påverkar men känner att 6000 tecken ger mig inte utrymme för någon vidare fördjupning. Får nog lägga pannan i några djupa veck lite till innan jag bestämmer mig.

fredag 20 november 2009

Processkrivning


Tror att jag just nu befinner mig i en väldigt bra skriv miljö...nästan lite av en författarmiljö! Sitter i ett härligt hus ute på Risnäsudde och tittar ut över Värnens mörka och lite upprörda vatten. I bakgrunden så hör jag eldens knastrande och jag känner värmen mot min rygg. Utifrån når mig vindens brus från skogen och sjön, och jag trivs med att få vara här inne i värmen och gemenskapen. Ska se i fall skrivandets lust kommer till mig nu som en blixt från klar himmel  (Bild av churl från www.flikr.com)

Hade till gårdagens föreläsningen läst större delen av Siv Strömqvist bok Skrivprocessen. Denna bok tyckte jag var lätt läst och gav en djupare inblick i vad skrivprocessen handlar om. Detta sätt att arbeta på är ganska så främmande för mig då jag upplever att jag under min skoltid har skrivit mest produktinriktade texter men

Föreläsning med Olle tycket jag var mycket givande och intressant. Han förklarade övergripande på ett enkelt och lätt sätt för oss om skrivprocessen. Som jag upplevde det så ville han använda sig av det flerstämmiga klassrummet där även eleverna kommer till tals och gjorde oss åhörare delaktiga i föreläsningen. Vi gjorde ett en skrivövning där vi fick använda oss av skrivprocessen där vi skrev om en barndoms lek. Det kändes som o han ville få oss att inse att skrivprocessen inte alltid är enkel och jag upplever att det är krävs övning för att bli en bra skribent. Så det kanske är dags att försöka klämma in lite dagboks skrivande igen, bara för att starta någon stans.

Jag vill även passa på att ge Olle en stor eloge för att ha hjälpt oss studenter att i alla falla reda ut några av alla frågetecken som vi har runt kursen och de olika examinationerna. Tycker även att det är jätte bra när föreläsningsmaterialet finns att hämta på DiSko…I like!!!

Vi har även under gårdagen träffats i studiegruppen och skrivit ett manus till vårt rollspel så helgen erbjuder mig att öva repliker och läsa resterande i Sivs bok =P

torsdag 19 november 2009

Workshop Kropp och röst

Jag ursäktar för ett sent inlägg men jag har inte kunnat logga in på bloggen av okänd anledning.

Måste säga att båda föreläsningarna var otroligt bra, läraren var engagerad och visade med tydliga exempel. Blev helt fast i föreläsningarna!

Helt otroligt egentligen hur mycket man använder sig av kroppsspråket och vad det kan sända ut för signaler (ex. arg, ledsen, glad) till någon annan. Det var väldigt roligt att få prova på att använda kroppspråket och rösten medvetet. Tyckte det var svårt att göra på ett visst sätt eftersom kroppspråket är något jag egentligen inte tänker på så mycket. Tänk så mycket budskap som man sänder ut genom kroppen! Väldigt givande lektioner!

Skrivprocessen 2

Så här efter föreläsningen med Olle Widhe har en del frågetecken rätats ut och inspriationen tagit form i skallen. I mitt förra inlägg om skrivprocessen så tänkte jag tanken att tyngden borde läggas på de yngre skolåldrarna, men nu sa skolstyrelsen i sin granskning att det just var där det lades mest tyngd. Då började jag fundera på varför den dör ut ju äldre eleverna blir. Kraven blir ju högre på slutprodukten ju äldre eleverna blir. Rimligtvis borde ju processen få större plats då också. Eller?

Övningen vi gjorde med att samla stoff, prata med någon annan och få respons och sedan skriva en text utifrån den var spännande. Precis som Charlotte skrev i sitt inlägg fortsatte ju tanken kring det där lekminnet efterråt och jag blev faktiskt tvungen att smsa min bästis som var med i leken och fråga om hon mindes. Dock insåg jag hur gammal jag är i och med den där uppgiften då Olle sa det ändå ju kanske var 10 år sedan. För mig var det mer typ 24-25 år sedan.......

På något sätt kan jag också tycka denna kursen borde börjat utbildningen så man fått lite mer kunskap för uppgifterna vi hade där. Känns som vi kanske gjort proceduren kring arbetet annorlunda då. Samlat massor med stoff, rensat och samtalat kring det för att sedan skriva. Sedan bearbeta texten innan publiceringen. Men, nu har vi med oss kunskapen till nästa gång istället.

Skrivprocessen

En kanonbra föreläsning av Olle idag. Han använde sig av kommunikation, ville få oss delaktiga! Hade ett ödmjukt sätt men gav ändå klarhet om det vi läst i boken. Positivt också att kunna få materialet på disco (som vi blivit "bortskämda" med i förra kursen). Jag tyckte det var svårt att bara komma på en barndomslek så där på en gång. Nyttigt att få känna hur man ofta arbetar på skolan. För en del kommer det massor av berättelser på en gång medan det för andra inte kommer några idéer alls. För mig fortsatte processen efteråt och jag hade nog haft lättare för att skriva något nu, i lugn och ro hemma. Jag tycker det är väldigt skönt att skriva men har svårt att vara kreativ "på beställning". Ibland sprudlar idéerna och papperet räcker inte till, dessa dagar är det lätt att vara kreativ i skrivandet. Detta är något som jag tar med mig efter den här dagen.

Kropp och röst

Härligt att få lyssna till två lärare som brinner för det de gör!! Både Ann-Louise och Petra fick mig att våga gå lite utanför min bekväma zon. Tänk vad mycket man kan säga utan att använda sina ord! Det svåraste var att gå ihopsjunken, inte möta med blicken eller vilja hälsa!! Helt tvärtemot som jag är i vanliga fall. Jag har ett stort behov av att få möta människor och se dem i ögonen, det är oerhört viktigt.
Bilden med skattkistan, sändare och mottagare och bruset som kan störa var något som gav klarhet!

Idag har vi suttit och funderat på vårt drama, skrivit repliker och pratat om hur vi ska vara. Vi har fått många glada skratt, känns som en rolig och utmanande uppgift! Det är lätt att veta hur jag vill att dramat ska vara men inte alltid lika lätt att verkligen få ut det jag vill visa. Ska öva på måndag så får vi se hur det går!

onsdag 18 november 2009

Workshop !

Idag har jag varit på workshops om kropp och röst som har varit väldigt givande att gå på, tyckte att det var riktigt roligt, samt att man lärde sig vissa saker också. Det var skönt att man inte hela tiden skulle bara lyssna, att man fick prova på lite saker som kom upp på workshopsen. Fick nya ideer om hur man kanske är själv och vad man ska tänka på. Även som privat person och som lärare .Fick reda på lite mer om vad vi skulle göra på fredagen nästa vecka, så det blev lite klarare än förut.

Workshop om röst och kropp.

Idag har jag varit på två intressanta workshops med Petra och Ann-Louise som var bra och roliga, med flera bra övningar. Det är intressant att få mer in blick i hur mycket kroppsspråket betyder i en kommunikation, hur det tolkas. Jag tycker att Petra och Ann-Louise är bra föreläsare som hade lätt för att få med lyssnarna.

Nu är det vi i studiegruppen som ska gestalta två sätt av kommunikation i ett rollspel. Undra hur det ska gå. Jag känner mig väldit nervös och stressad inför det.

Workshops om röst och kropp

Wow! Vilken kovändning! Mer inspirerande och givande "föreläsningar" får man nog leta efter. Tänk att få haft någon av dessa två som föreläsare i retoriken.. WOW!!

Många nya insikter, både på mig själv men även på andra. Showapa som jag är så tog jag givetvis chansen att stå i mitten och gestalta. Gjorde en karaktär som ligger mil ifrån mig själv. Men av bedömningen på vad kursarna såg gjorde jag den bra. De såg med andra ord det jag ville förmedla.
Det är oerhört intressant hur mycket man kan förmedla med sin kropp och hur mycket rösten betyder. Annlouise gestaltade 3 olika sätt att kommunicera. Alla tre sätten har vi mött lärare som är/gör. Petra gjorde så vi satt i mindre grupper och var på olika vis mot varandra. Det var både jobbigast att bli och vara ignorerande.

Nu ska vi i studiegruppen gestalta två sätt av komminukation. God och dålig. Spännande!

Workshop, röst och kropp

Har under dagen varit på två workshops, ett med Ann-Louise och ett med Petra. Båda var väldigt bra och roliga. De gav en djupare in blick om vad mycket kroppsspråket betyder för hur budskapet och innehållet tolkas. Vi gjorde övningar som var kreativa och lättsamma. Jag tycker att både Ann-Louise och Petra är väldigt bra talare och hade lätt för att fånga sin publik. Jag hade inte tråkigt en sekund idag och jag känner att jag har fått nya erfarenheter, som jag skall ta med mig i olika möten med människor!

Efter lunchen så träffades vi i studiegruppen, och började fundera på vilken situation och vilka karaktärer vi skall gestalta och förmedla i vårt roll spel. Det känns spännande att få vara med och skapa två rollspel om kommunikation. Undra vilket rollspel som kommer att bli lättast? Det som innehåller bristande kommunikation eller det som innehåller bra kommunikation? Detta återstår att se…


Ikväll blir det till att läsa om skrivprocessen inför föreläsningen imorgon.

tisdag 17 november 2009

Måndags föreläsningarna !

Då har man vart på en av de två föreläsningarna i måndags. Det blev bara mer frågor i huvudet efter föreläsningen. I början av föreläsningen så började han att föreläsa om teorier, vissa hade man läst om och det var någon som jag inte hade läst om. Det tyckte jag var bra att man fick mer kött på benen om teorierna. När jag läst om det vi skulle ha läst åkte det bort några fler frågetecken som jag hade fått i måndags föreläsning. Men tycker att böckerna är riktigt bra i alla fall och hoppas att det blir en bra föreläsning i morgon som handlar om Röst och Kropp.

Barn och ungas skriftspråksutveckling och språk och identitet

Under första föreläsningen gick lären igenom lite olika teorier som jag anser är jätteintressant! Även om vissa teorier anses vara "felaktiga" anser jag att alla hör ihop på något sätt. De som gjort teorierna har oliak sätt att se på saker och för mig betyder alla teorier något och har en stor del i barns utveckling. Fick även lite tips på hur man ska hjälpa barnen att lära sig.

Andra föreläsningen var jag inte på eftersom jag anser att jag lärde mig mer genom att läsa i boken själv. I Svenssons bok står det mycket om vad som påverkar barnets utveckling och hur mycket skrivet material används. Barn kommunicerar även som små, ett exempel är småbarn som inte kan prata men skriker när han eller hon är hungrig. Detta anser jag vara rätt fantastiskt att kroppspråk och ljud används för att kommunicera med andra människor.

Tänkte även på det där med att barnen kan ha flera språk i sitt hem. Detta tror jag ger väldigt mycket till barnen. Har själv sett hur två föräldrar med olika språk lär barnen både och. Dock kan det var svårt för de föräldrar som inte kan landets språk att hjälpa barnen i deras undervisning eller med språket som pratas i det landet de befinner sig i.

Skrivprocessen

Facinerande att läsa om hur en text kommer till egentligen. Många gånger sker det ju ganska omedvetet med uppbyggnaden.
Intressant tyckte jag också det var detta med att vi måste få barnen att tycka det är kul att skriva. Satt och funderade på hur man kan få barnen att vilja skriva mer på egen hand. Mindes hur jag själv satt och skrev oändliga historier, dikter och dagböcker som mindre. (kanske är därför jag skriver mycket fortfarande även om det mesta hamnar i byrålådan...)
Som blivande förskollärare kan jag ju kanske styra skrivandet lite till att leka med orden på ett enkelt och lättare vis. Det är troligen mer i skolans lägre åldrar största tyngden på skrivandet måste läggas men varför inte börja redan när man börjar med alfabetet på förskolan?
Siv Strömquist skrev även att många gånger stirrar sig vi vuxna blinda på slutprodukten. Att den ska var felfri. Men processen till att den blir det då? Den glöms bort. Från den dagen vi tar våra första andetag till vi lägger oss med näsan i vädret lär vi ju oss nya saker. Vi måste låta hela processen ta plats. Inte bara stirra oss blinda på slutprodukten. Och måste allt jämt vara felfritt? vad har man lärt sig om det inte tillåts göras fel?

Barn och ungas skriftspråkutveckling och Språk och identitet, tisdag 17/10.

Nu har man varit på ytterligare två föreläsningar med en oinspererande föreläsare som hade ett för högt tempo så man inte hinner med. Inte lyssnade på våra önskningar om att få materialet som föreläsningarna bygger på och inte gav några ordenliga svar på frågorna som ställdes. Därför kan jag förstå att inte så många var inspererade till att gå på föreläsningen som var efter lunch. Annars tycker jag att Svensson är en bra bok och det är intressant att läsa om språk och skriftspråk. Att läskunnighet och läsförståelse betyder så mycket för varje människa. Vilken betydelse språket har för varje människas utveckling.

måndag 16 november 2009

Språkutveckling

Som jag skrev i mitt förra inlägg så tycker jag detta är otroligt intressant. Tycker Svenssons bok är så bra skriven och jag känner jag vill bara läsa mer, lära mig mer. Både som förälder och som blivande förskollärare. Så jag har sökt lite på nätet och funnit en del "matnyttigt"
Angående föreläsningarna vi haft så kan jag tyvärr inte säga dem varit så inspirerande till att vilja utöka kunskapen. På frågor som gruppen ställt har vi fått svar som inte berört frågan eller som bara lämnat fler frågetecken. På önskningar om att få vissa delar av materialet som föreläsningen byggt på fick vi ett oförstående. Då det sades att det skulle komma 15 viktiga punkter försökte vi alla hänga med och skriva då de revs av i ett tempo utan dess like. När en kursare bad om lite lugnare tempo så var det helt plötsligt inte viktiga??
Ett så här viktigt och intressant ämne faller oss ur händerna. Vi lägger ned både mycket energi och tid på våra studier. Vi tar dyra lån för att nå våra mål och att då mötas av en föreläsare i retorik som gör något helt annat än övertygar oss??
Ser med stor entauism fram emot onsdagen med en ny föreläsare som jag hoppas vänder båten på rätt köl för oss igen så denna månaden slutar med ny och givande kunskap.

Mon 16/11 Barn och ungas skriftspråksutveckling & Språk och identitet

Har under dagen varit på två till föreläsningar med Magnus om tal- och skriftspråket. Det jag läst till föreläsningen har gett mig många tankar och förståelse kring situationer som jag har upplevt, både själv och i olika möten med barn. Det är intressant vad mycket språket och läskunnigheten och läsförståelse betyder för varje individs utveckling. Det är en stor värld barnen får tillgång till när de kan börja förmedla sig med omgivningen, och ännu mer öppnar sig denna värld när barnet kan ställa sig till de läsande och skrivande människorna. Språk och skriftspråk är helt klart ett intressant ämne!!!

Men nu en lite fråga som jag har med mig efter eftermiddagens föreläsning. Var vi vinnare eller förlorare där? Sammanlagt var vi cirka 20 personer som kom tillbaka efter lunchen. Undra vad detta kan ha berott på?!? Personligen så tycket jag att det var starkt av Magnus att genomföra föreläsningen trots detta.

lördag 14 november 2009

De två första föreläsningarna !

Ja, nu har man varit på det två föreläsningarna, som var de första föreläsningarna på denna kurs. De föreläsningarna handlade om retorik och ett vidgat språk. Det jag tyckte om föreläsningarna var att det var lite för sega och man förstod inte allt som föreläsaren ville få ut. Massor av svåra ord och begrepp. Det jag tycker också är när jag har läst det i böckerna så förstod jag mer och lärde mig mer än att sitta på de här föreläsningarna.


torsdag 12 november 2009

Språkmedvetenhet

Som förälder måste jag säga det kapitlet var så intressant att jag läste det två gånger. Förklarar så mycket som jag tänkt på från det dottern föddes till nu då hon går i första klass.

Retorik och Ett vidgat språkbegrepp

Det var intressant att höra under retorik föreläsningen hur retorik egentligen kom till vilket fick mig att fundera över hur jag egentligen talar. Kroppspråk och gester hör också dit vilket jag ska försöka att iaktta nästa gång jag för en diskussion med någon för att få en djupare information om detta.

Fick bra tips om hur man ska tala, att använda sig av förtroende, förnuft och publikens känsla. Jag tror att detta påverkar hur mycket publiken egentligen lyssnar och engagerar sig i vad talaren har att säga. Av egna erfarenheter skulle jag haft dessa tips tidigare, när jag skulle hålla 5 minuters tal i gymnasiet tillexempel. Fick även bra tips på hur jag skulle kunna förbereda mig inför ett tal vilket jag tror att jag kan ha användning i framtiden.

Viktigast är nog att hitta sin egen roll som talare, se till att publiken får intresse för vad jag vill få fram. Att engagera sig själv i ämnet och visa detta. För mig är det svårt att visa intresse för ett ämne som personen som håller föreläsningen inte göra. Det är inte heller fel att visa sina egna åsikter och ta emot argument från publiken. Detta anser jag ger mig bara mer kunskap och tillsammans med dessa åsikter kan jag få en fördjupas kunskap.

Under föreläsningen ett vidgat språkbegrepp fick jag veta hur man kan använda språk på olika sätt och även lite insikt i vilka ljud som förekommer i språket. Varför man använder språket har jag inte riktigt tänkt på, men de exempel som togs upp stämde rätt bra in. Att jag pratar för att få ut mina tankar och känslor med mera.

De olika "ljuden" som man använder i språket var för mig svårt att förstå. Det var en del svåra ord och jag kände att det inte var lätt att hänga med.

Det med att unga och äldre människor oftast använder sig av olika språk var rätt intressant. Att unga använder sig utav närhet- och engagemangstilen och de äldre av respekt- och hänsynsstilen. Lite underligt egentligen hur det har blivit så. Visserligen använder sig inte alla unga av detta språk men jag tycker själv att det känns igen. Kanske har de yngre människorna lättare för att visa engagemang men det behöver dock inte vara på ett hänsynslöst sätt.

Nya kursen är igång.

Nu är den nya korta och intensiva kursen igång, ska bli intressant och spännande. Det första föreläsningarna i Retorik och Ett vidgat språkbegrepp har varit. Jag tycker att det var intressanta föreläsningar med många kopplingar till de vi har läst i Juhlin och Svensson. Undrar hur fortsättningen av kursen kommer att bli.

Onsdagens föreläsningar

Efter att ha läst båda böckerna och ganska nyligen gått en svenska b kurs tyckte jag kändes det mer som vi hanterade svenska språket än ett vidgat språk som föreläsningen kändes mer skulle handla om. Men någonstans måste man ju börja.
Svårigheten att gå in på djupet när gruppen är så pass stor som vi var i går känns också stor.

Idag blir det till att läsa de fem kapitlena som ska vara till på måndag samt den boken med det enligt min 7-åriga dotter otroligt roliga namnet "Skriftspråka eller skriftbråka"

Nu har föreläsningarna sjunkit in lite.

Igår kände jag att alla nya begrepp bara snurrade i huvudet. Idag har jag läst igenom mina anteckningar och fått lite härliga aha-upplevelser. Begreppet tendentiös (motsats till saklig) fick mig att tänka på kvälls- och veckotidningarnas sätt att lägga upp sina "nyheter".
Det var också fascinerande att det finns fler begrepp än dialekt för hur vi uttrycker oss som tex sexolekt där det handlar om kvinnligt/manligt. Mycket av detta visste jag redan men att det fanns ord för det hade jag ingen aning om.
Tempot i ett tal är viktigt, och det är lätt att veta innan, men när jag väl står där och nervositeten lackar blir det oftast ett vansinnigt tempo. Det har de i min studiegrupp fått erfara när jag skulle opponera. Jag måste hela tiden tänka lugnt, långsamt för att folk överhuvudtaget ska ha en chans att hinna höra vad jag har att säga. Tur att man lär så länge man lever! För övrigt så tycker jag att det är roligt att tala inför folk, förberedelsen är viktig för att lättare kunna vara avslappnad. Nu är det dags att fortsätta läsa Svensson.

Andra kursen igång!

Det ska bli intressant att få veta mer om språk och kommunikation. Det är en väsentlig del i livet. Jag minns min morfar, som efter en stroke miste sin talförmåga. Det var en större mental påfrestning att mista språket jämfört med de fysiska hinder som uppstod av stroken. Han blev sig aldrig riktigt lik efter det. Jag minns också när barnen som riktigt små berättade något och jag inte förstod, vilken frustration det var för oss. Sen var glädjen desto större när vi lyckades reda ut vad det var som hon ville ha sagt.
Kursintroduktionen igår kändes rättså meningslös. Det jag fick reda på där hade jag redan läst på Disco. Föreläsningen idag kändes som om den var på en annan nivå än där jag är. Mycket svåra begrepp! Föreläsaren kan säkert väldigt mycket men jag kunde inte tillgodogöra mig så mycket. En del saker var intressanta i alla fall. Ser fram emot en intressant och, förhoppningsvis, givande kurs. //Charlotte

Retorik och Ett vidgat språk begrepp

Så då var en skoldag avklarad med två föreläsningar, en först om Retorik och sedan en om Ett vidgat språk begrepp. Lite tungt med två föreläsningar på en dag men samtidigt väldigt skönt att ha de samlade, så att man inte behöver komma in till skolan för alltför korta stunder.

Till föreläsningen om Retorik skulle vi ha läst Den goda kommunikationen av Lotta Juhlin. Denna bok var väldigt lättläst och lita komisk då det var många praktiska övningar som Lotta vill att läsaren skulle göra. Det som var lite synd var att under föreläsningen upplevde jag att vi ganska så lite berörde denna bok. Vi fick ta del av väldigt mycket annan information men som jag upplevde kom från andra böcker som vi inte har. Känner mig kluven iför detta då jag givetvis tycker att det är bra att få ta del av så mycket som möjligt. Men samtidigt tror att denna information är något som jag själv bara har nytta av då jag ej kan använda denna för framtida arbeten då vi inte kan hänvisa till personlig källa.

Till föreläsningen om Ett vidgat språk begrepp hade vi läst vissa kapitel ur Ann-Katrin Svenssons bok, Barnet språket och miljön. Denna bok var lite tyngre och mer krävande att läsa då det förekom en del svåra ord, men väldigt intressant. Den väcker många tankar om hur barn egentligen lär sig och vad språktest utveckling beror på. Ska bli spännande att få en djupare inblick och lära sig mer.

Vår gemensamma digitala dagbok

Nu är den född =)

Hoppas att Ni i studiegruppen vill vara med.