tisdag 17 november 2009

Skrivprocessen

Facinerande att läsa om hur en text kommer till egentligen. Många gånger sker det ju ganska omedvetet med uppbyggnaden.
Intressant tyckte jag också det var detta med att vi måste få barnen att tycka det är kul att skriva. Satt och funderade på hur man kan få barnen att vilja skriva mer på egen hand. Mindes hur jag själv satt och skrev oändliga historier, dikter och dagböcker som mindre. (kanske är därför jag skriver mycket fortfarande även om det mesta hamnar i byrålådan...)
Som blivande förskollärare kan jag ju kanske styra skrivandet lite till att leka med orden på ett enkelt och lättare vis. Det är troligen mer i skolans lägre åldrar största tyngden på skrivandet måste läggas men varför inte börja redan när man börjar med alfabetet på förskolan?
Siv Strömquist skrev även att många gånger stirrar sig vi vuxna blinda på slutprodukten. Att den ska var felfri. Men processen till att den blir det då? Den glöms bort. Från den dagen vi tar våra första andetag till vi lägger oss med näsan i vädret lär vi ju oss nya saker. Vi måste låta hela processen ta plats. Inte bara stirra oss blinda på slutprodukten. Och måste allt jämt vara felfritt? vad har man lärt sig om det inte tillåts göras fel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar